Hetzner pilvipalvelimen konfigurointi

Ennen kuin aloitetaan opasta miten se palvelin asennetaan käydään vähän läpi miksi käytetään hetzneriä eikä esimerkiksi upcloudia, olen kokeillut upcloudilla tehdä saman palvelimen ja todennut että hetznerillä palvelin latautuu huomattavasti nopeammin kuin upcloudilla joten tästä syystä mennään hetzerillä. Ensin sinun tulee tietää monta sivustoa siirretään pilveen ja kuinka paljon nämä sivustot tarvitsevat levytilaa palvelimelta (myös sähköpostien osalta kannattaa katsoa levytilan tarve). Kun tiedät paljonko sivusto tai mahdollisesti sivustot tarvitsevat levytilaa voidaan valita sen mukaan sopiva pilvipalvelin hetzneriltä, katso tästä. <- HUOM: Linkki ei ole affiliate linkki, eli en saa euroakaan tästä että ohjaan henkilöitä hetznerille! 

Levytilan tarve määräytyy yleensä jo olemassa olevan levytilan määrän + varatilan mukaan, eli jos sivustosi on vaikka 2-3gb kokoinen ja sähköpostit vievät vaikka 1gb tarvitset levytilaa vähintään 5gb jotta palvelimeen mahtuu myös lisää materiaalia, hetznerillä halvimmassa palvelimessa on 20gb levytila ja se yleensä riittää pitkälle CX11 maksaa 4.15 euroa kuukaudessa eli vuodessa 49,80 euroa. Palvelimessa on 2gb:n ram muisti josta riittää useammallekin sivustolle.

Näin tilaat pilvipalvelimen hetzneriltä

Ollaan tähän nyt valittu sitten CPX 11 pilvipalvelin jossa levytilaa 40gb, 2GB ramia, 2vCPU (virtuaalinen) ja 20TB liikenne. Hetznerillä luodaan ensiksi projekti johon liitetään palvelin tämän projektin nimi voi olla vaikka ”Oma yritykseni Oy – Palvelin” tai mitä ikinä haluatkin, kun olemme saaneet projektin luotua aloitetaan palvelimen luonti prosessi ”Add server” napilla joka siis löytyy projektin alta. Ensin valitaan sijainti palvelimelle ja jos sinun markkina alueesi on suomessa valitaan helsinki tai jos haluat eurooppaan niin saksan konesalit käyvät hyvin, jenkkeihin on myös erikseen oma konesali. Seuraavassa kohdassa valitaan OS image eli siis palvelin käyttöjärjestelmä, tähän valitaan CentOS ja alasvetovalikosta CentOS 7. Nyt pääsemme sitten palvelimen valintaan ja tähän haluttiin CPX11 voit valita minkä tahansa näistä mikä soveltuu parhaiten itsellesi. Muista myös alhaalta valita kohdasta 7 eli additional features ”Backups” rastiruutu jotta palvelimen backupit järjestyvät hetznerin päässä. Kohdassa yhdeksän valitaan serverin nimi ja se voi olla esimerkiksi host.omadomainini.fi tämä on siis palvelimen nimi verkossa. Nyt olemme valmiina siirtymään maksu sivulle ja ostamaan palvelimen, palvelin luodaan nopeasti ja saat sähköpostiisi palvelimeen root käyttäjän tiedot jolla pääsemme kirjautumaan palvelimeen.

Tarvitset SSH yhteyden palvelimeen jatkossa, tätä varten suosittelen PuTTY nimistä ilmaista ohjelmaa, lataa se täältä. PuTTY ohjelmistolla pääsemme kirjautumaan SSH yhteydellä palvelimeen. SSH yhteys on erittäin tärkeä jotta saadaan asennettua palvelimeen muitakin ohjelmistoja kuin vain käyttöjärjestelmä. Kun käytössä on CentOS 7 kannattaa aina ensimmäiseksi tarkistaa palvelimen päivitykset, se onnistuu kirjoittamalla ”sudo yum update -y” ja paina enter, koska me aiomme käyttää cyber paneelia tarvitsemme myös pythonin tuen palvelimeen joten meidän tulee asentaa se palvelimelle. Asennus tapahtuu kirjoittamalla ”sudo yum install https://repo.ius.io/ius-release-el$(rpm -E ’%{rhel}’).rpm” voit myös kopioida tämän ja liittää sen suoraan putty ohjemistoon, muista painaa enter jotta lataus prosessi käynnistyy. Nyt kun olemme ladannut python asennus paketin tulee tehdä vielä kerran päivitys ”sudo yum update -y” komennolla, paina enter kun olet kirjoittanut tämän. Jotta me saamme Pythonin asennettua tulee kirjoittaa ”sudo yum install -y python3” ja painaa enter joka käynnistää Pythonin asennus prosessin palvelimella.

Cyber Panel esivalmistelut CentOS 7

Yllä kirjoitin ehkä sekalaisesti joten teen tähän vielä koosteen miten me valmistellaan tuo hetznerin pilvipalvelin CentOS 7 käyttöjärjestelmällä valmiiksi Cyber Panelia varten

Komennot järjestyksessä:

  1. sudo yum update -y
  2. sudo yum install https://repo.ius.io/ius-release-el$(rpm -E ’%{rhel}’).rpm
  3. sudo yum update -y
  4. sudo yum install -y python3

Voit vahvistaa Python 3 asennuksen kirjoittamalla: python3 –version

Hetzenrin pilvipalvelimen konfigurointi opas video

Kuvaan vielä tästä vaihe vaiheelta erillisen opas videon joka tulee tähän kun on valmis, osalle video esimerkki on helpompi sisäistää kun teksti ja tässäkin voi olla sellaisia teknisiä termejä mitkä ei kerro välttämättä sinulle mitään tai olen jotenkin sekavasti kirjottanut asiasta (kuulemma olen liian tekninen puhuja näissä hommissa).