Tämä artikkeli tulee suututtamaan monet affiliatella elantoa tekevät tahot, mutta puhutaanpa hetki affiliate markkinoinnista ja miksi yrittäjän ei tule klikata tällaistä linkkiä. Monet blogaajat, kotisivujen valmistajat ja markkinointi toimistot ovat hyviä markkinoimaan ja he tietenkin haluavat vähän lisätienistiä itselleen, noh miten sitten saadaan lisätienistiä? Kirjoitetaanpa artikkeli vaikka suomen parhaimmasta wordpress webhotellista ja upotetaan tähän artikkeliin sitten useita linkkejä missä on affiliate seuranta koodi tämä siis mahdollistaa sen että A) Markkinoija B) Sisällöntuottaja voita yhdistää toisensa ja markkinoija eli tässä tapauksessa hosting alan yritys osaa antaa komission eli siis prosentti osuuden kyseisestä kaupasta sisällöntuottajalle, sisällöntuottaja sitten upottaa linkkejä joko bannereina sivustolle tai sitten suoraan tekstiin. Yksi isoimpia affiliate markkinoijia esiintyy useissa artikkeleissa missä mainostetaan hosting palvelua, nimeä en tähän laita mutta etteköhän tekin sen löydä helposti.

 

Miksi sanon EI affiliate linkeille

Affiliaten avulla saisin tehtyä tällä sivustolla rahaa itselleni mainostamalla hetzneriä linkeillä joiden avulla tienaisin 5 dollaria jokaisesta ohjaamastani asiakkaasta, en tähän lähtenyt koska silloin sivustohan on ”myyty isoimmalle tarjoajalle” eli siis se ketä tarjoaa isoimman affiliate komission sisällöntuottajalle saa tietenkin linkkinsä kyseiseen artikkeliin kuten tässä esimerkissä puhutaan ”Webhotellista” tai ”Hosting palvelusta” näissä komissiot menee yleensä niin että jokaisesta maksetusta laskusta lähtee siivu sisällöntuottajalle, noh jos palvelu maksaa 25 euroa kuukaudessa ja sisällöntuottaja saa 10% komission hän maksattaa kymmenellä ohjaamallansa asiakkaalla oman sivustonsa hostingin samalle palvelun tarjoajalle, kun artikkeli on vuosia esillä ja sitä kautta tulee useita kymmeniä, satoja ellei jopa tuhansia asiakkaita alkaa tuo kuukausi komissio tai vuosi tasolla komissio olemaan jo ihan mukava summa rahaa.

 

Tunnista affiliate linkki

Miten sitten tunnistan affiliate linkin? Kun näet linkin sivustolla pidä hetki hiirtä sen päällä, jos näytön alareunassa linkki ohjautuukin saman domainin kautta on kyseessä AINA AFFILIATE LINKISTÄ, joka ikinen kerta. Ne voidaan hämäykseksi laittaa link.polarhost.fi/webhotelli tai sitten polarhost.fi/go/webhotelli tai jollain tällaisella tavalla. Kun klikkaat linkin auki tarkista myös ettei URL rivillä selaimen yläosassa ole esimerkiksi polarhost.fi/webhotelli?affCode2141241 tällaista teksti rimpsua perässä silloinkin kyseessä on affiliate linkki. Jollain saattaa ihan suoraan lukeakin ?affiliates=123 linkin perässä kun olet siirtymässä eteenpäin joltakin blogaajalta tai sitten suoraan kotisivun tekijältä.

 

Miksi affiliate linkit on pahasta?

Voiko tuote tai palvelu olla ”paras”, ”Edullisin”, ”Suositelluin” jos siinä kehussa on kuitenkin tarkoituksena saada itselleen rahaa? Kehuisitko sinäkin jotain palvelua/tuotetta enemmin kuin sitä omaa valintaasi jos saisit tältä toiselta palvelun/tuotteen tarjoajalta enemmän rahaa? Jos kehumisen tai arvostelun taka-ajatuksena on saada itselleen mahdollisimman hyvä taloudellinen hyöty onko silloin arvostelu/kehu/suosittelu oikeasti arvokasta sisältöä? Minä itse kanssa mietin että laittaisin tälle sivustolle affiliate linkit ja ottaisin rahaa siitä että te luette sivustoani ja siirrytte täältä eteenpäin hetznerille ja cloudflareen nämä molemmat yritykset tarjoaisivat minulle affiliate ohjelmaa mutta ei en halua sekoittaa tätä sivustoa taloudellisiin tarkoituksiin vaan tämä sivuston ideana on luoda sinulle arvokasta sisältöä ilman että minä kerään siivun itselleni!

Omasta mielestäni tuote/palvelu ei voi olla hyvä, paras tai edes se suosituin vain sen vuoksi että sitä mainostetaan kaupallisessa tarkoituksessa, eli sisällöntuottaja mainostaa sitä jotta saisi itsellensä rahaa, koska rahalla saadaan juuri sellainen arvostelu yritykselle kuin halutaan ja sitä juuri yrityksetkin haluavat kun laittavat itsellensä näitä affiliate ohjelmia pieni komissio siitä että joku kirjoittaa sisältö mikä tuo sinulle asiakkaita ei ole pahitteeksi. Tarkistakaa aina ennen kuin siirrytte joltakin arvostelun kirjoittaneelta sivustolta toiselle sivustolle ettette mene antamaan toiselle ilmaiseksi hosting palvelua tai jopa rahaa. Koska affiliate bisnes on kuitenkin suomessakin yli 100 miljoonan vuosi bisnes..

Nämä linkit olisivat aina silloin ok kun kotisivulla vierailevalle ihmisille kerrotaan että hei tämä on nyt kaupallinen yhteistyö joka kertoo että se tehdään yhteistyössä yrityksen kanssa ja tämän julkaisun tekijä hyötyy siitä taloudellisesti, tätä ei kuitenkaan 80-90% tapauksissa tehdä vaan ihmisiä enemmin huijataan antamaan rahaa toiselle minkä itse henkilökohtaisesti koen vääränä, pidetään affiliate markkinointi reiluna jatkossakin!

 

Affiliate linkit naamioidaan:

Jos sivustolla on linkki jonka tarkoituksena on mennä vaikka hetznerille sen tulisi olla https://www.hetzner.com/ mutta affiliate markkinoija naamio sen tällä tavalla:

  1. https://polarhost.fi/go/palvelu
  2. https://link.polarhost.fi/palvelu
  3. https://polarhost.fi/siirry/palvelu

Linkki voi myös suoraan olla affiliate linkki ja sen tunnistaa aina siitä että tavallisesti hetznerin URL on: https://www.hetzner.com/ ja affiliate linkissä tohon perään tulee https://www.hetzner.com/?affCode=12421 tai muu vastaavan lainen koodi rimpsu, eli jos linkissä olikin perässä tuollainen kysymysmerkki ja numeroita ym on se luultavasti affiliate linkki ja kun maksat laskun annat rahaa suoraan henkilölle joka sinut sinne ohjasi!

Muista myös että affilinkkejä voidaan naamioida erilaisilla short url palveluilla, eli linkki lyhennetään ja sitä kautta sitten laitetaan tällainen affiliate linkki, näihin törmää jatkuvasti somessa kuten myös linktr.ee palvelussa. Nämä linkit voit taas paljastaa tällä sivustolla ilmaiseksi. https://unshorten.it/

Jos taas haluat antaa rahaa kyseiselle taholle jonka kautta siirryt palveluun on se myös OK, ei siitä siis haittaa ole mutta koska kukaan ei puhu miten oikeasti affiliate toimii ja varsinkaan siitä että voiko maksettu arvostelu/suositus olla oikeasti 100% rehellinen jos taka-ajatuksena on saada taloudellista hyötyä niin ajattelin tällaisen ”varoituksen” kirjoittaa, älä ota kuitenkaan vakavasti tämäkin on bisnestä ihan iltapäivälehdistä lähtien kaikki sitä tekee.