Suomessa toimii useita yrityksiä jotka tarjoavat hakemisto palvelua sinulle, suurin näistä on Fonecta joka omissa kirjoituksissaan on kertonut että 95% ihmisistä hakee tuotetta/palvelua hakukoneista kuten google. Hakemistopalvelut ovat aina huijauksia, niihin ei tule koskaan lähteä ja niistä ei ole sinulle mitään hyötyä. Kysynpä tämän sinulta näin päin: Oletko koskaan hakenut tuotetta/palvelua hakemistopalvelusta viimeisen 5 vuoden aikana? Niinpä, miksi sitten kukaan muukaan tulisi sinun palveluasi tällaisesta kuukausi-/vuosi maksullisesta palvelusta hakemaan? Hakemistopalvelut on onneksi pikkuhiljaa kuoleva bisnes muoto, kuitenkin ne luovat suomessa vieläkin 20 miljoonan euron vuosi bisneksen erilaisille yrittäjille. Hakemistopalvelua ei kannata edes backlink building mielessä ottaa koska niissä usein on joo hyvä DR tai UR (AHREFS) mutta kuitenkin merkitään spämmiksi kun sivustolta lähtee useita linkkejä eri domaineihin, eli hakemistopalvelut eivät auta sinua hakukoneoptimoinnissa vaan enemmin vaikeuttaa vaikka ne kuinka lupaisi sinulle muuta.

Ainoa hakemistopalvelu jolla on oikeasti merkitystä on Fonecta koska sinne saa kuitenkin ilmaiseksi oman yrityksensä tiedot laitettua, mutta en kuitenkaan tätäkään palvelua suosittele. Enemmän hyötyä saat kun luot yrityksellesi someen sivut (Facebook, Instagram, TikTok, Twitter) ja tietenkin yritykselle google business sivuston. Näiden profiilien avulla pystyt oikeasti tuomaan itsellesi asiakkaita, Facebookissa voit yrityksen sivuna mainostaa omia palveluita/tuotteita suoraan paikallisiin ryhmiin, Instagramin kautta pystyt mainostamaan hashtageilla yrityksen tuotteita/palveluita joko paikallisesti tai sitten globaalisti katsomalla oikeat hastagit. Twitter toimii samalla tavalla kuin instagram mutta sinne kirjoitetaan twiitti, twitterissä voit tavoittaa reippaasti ihmisiä. TikTok on kuitenkin kaikista paras alusta markkinoida yritystä, luot lyhyitä videoita ja esittelet itse tuotettasi ja palveluasi saat luultavasti jonkin verran paskaa niskaa mutta näihin kannattaa aina tarttua koska mitä enemmän kommentteja videossa sitä isommalle yleisölle se näytetään, eli vastaa siihen paska myrskyyn jos sellainen siis tulee, osalle ei tietenkään tule mutta monelle tulee.

Hakemistopalvelut – Hakemisto huijarit listattuna:

 1. Fonecta.fi
 2. Suomen118.fi
 3. Suomenyritykset.eu
 4. Yrityshaku.fi
 5. ABC.fi
 6. Tarjoukset.fi
 7. 0100100.fi 
 8. Taloustutka.fi
 9. 16100.fi
 10. Suomenyritysrekisteri.fi
 11. Alueluettelo.fi
 12. Luettelomedia.com

Osaan hakemistoista tietosi päätyvät automaattisesti ja niistä ei tarvitse huolestua, mutta jokainen hakemisto mistä pitää maksaa on aina huijaus. Fonecta on tähän laitettu huijarina vaikka sinne saa ilmaiseksi profiilin tehtyä ei siitä ole mitään hyötyä, voit halutessasi tietenkin tehdä ilmaisen profiilin yrityksellesi sinne mutta maksullisia palveluita ei heiltä kannata ottaa. Näiden hakemistojen kanssa jokaisen aloittelevan yrittäjän tulee olla varovainen  ne meinaan aloittaa saman tien soittelemaan sinulle kun yrityksen tiedot on lisätty PRH:n rekisteriin.

Jatkan tätä listaa aina kun törmään uuteen hakemistopalveluun, nämä pitäisi saada poistettua kokonaan maailmasta koska nämä eivät ole toimineet viimeiseen 10-20 vuoteen ollenkaan! Tulevaisuus on kuitenkin WEB2 ja WEB3 puolella..

Yrittäjälle markkinointi vinkit ilmaiseksi

Kaupunkien omia yrityshakemistoja kannattaa käyttää, nämä ovat kuitenkin yleensä joko suoraan kaupungin oman domainin takana joka on tietenkin vahva mutta lisäksi ne oikeasti tuo sinulle liikennettä ja potentiaalisia asiakkaita. Tässä listaus mihin kannattaa profiilit luoda ja miksi, yhtäkään hakemistopalvelua ei kannata yritykselle missään kohtaa ottaa koska ne on aina hakemisto huijareiden yrityksiä.

Facebook

Yrityksen Facebook sivut on hyvä tapa saada itselleen seuraajia somessa, yrityksen omaa brändi sivua voidaan käyttää markkinointiin kirjoittamalla sivuna mainoksia paikallisiin FB ryhmiin.

Instagram

Instagram toimii hyvin sinulle joka haluat kuvata paljon, postaa kuvia tuotteista/palveluista IG:hen ja käytä oikeanlaisia hashtageja niin tavoitat varmasti henkilöitä alueeltasi kuten myös kansainvälisesti.

Twitter

Twitter on markkinointi paikkana ehkä helppo toisaalta myös voisin sanoa vaikeaksi, sinun tulee löytää ne oikeat hashtagit ja olla aktiivinen esim. jos sinulla on sanottavaa jostain trendaavasta aiheesta kirjoita siitä saat itsellesi näkyvyyttä. Oikeilla hastageilla voit tavoittaa tuhansia ihmisiä täysin ilmaiseksi.

TikTok

TikTok on erittäin suosittu ja suosittelen sitä vahvasti jokaiselle yrittäjälle, siellä kannattaa mainostaa ja olla aktiivinen kuten myös muuallakin some palveluissa. Jos yrityksellesi tulee paska kommentteja (haukkuja ym) niihin kannattaa heti reagoida koska mitä enemmän siihen videoon tulee kommentteja sitä isommalle yleisölle TikTok esittää sen! Ilmaista markkinointia toisten ihmisten mielipahan purkamisesta!

Google My Business

Tietenkin se paras mahdollinen asia missä yrityksesi voi olla on Googlen My business sivu, eli siis googlen oma ”yrityshakemisto” johon voit lisätä oman yrityksesi tiedot ilmaiseksi nyt voit myös kirjoittaa pieniä postauksia ja esitellä tuotteita suoraan my business sivulla.